« وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ » مـؤمنان را نسزد كه همگي بيرون روند (‌و براي فراگرفتن معارف اسلامي عازم مراكز علمي اسلامي بشوند)‌. بـايد كـه از هر قوم و قبيله‌اي‌، عدّه‌اي بروند (‌و در تـحصيل علوم ديني تلاش كنند) تا با تعليمات اسلامي آشنا گردند، و هنگامي كه به سوي قوم و قبيلۀ خود برگشتند (‌به تعليم مـردمـان بـپردازنـد و ارشـادشان كنند و) آنـان را (‌از مخالفت فرمان پروردگار) بترسانند تا خودداري كنند

تكبر و رابطه ی آن با ایجاد گروه های افراطی | مقالات 19 بهمن 1393
تكبر و رابطه ی آن با ایجاد گروه های افراطی

حقیقتا انتشار دوستی و محبت در جامعه از تاكیدات شرع مبین اسلام است ، و این مهم موانعی هم دارد كه بایستی رفع گردد . یكی از موانع دوستی و محبت تكبر است . این موضوع از آنجا اهمیت می یابد كه به امر توحید مرتبط می گردد چرا كه تكبر ورزیدن یعنی تعدی به مقام الوهیت . در حدیثی قدسی داریم كه حضرت حق می فرمایند : الكبریاء ردایی و العظمة إزاری فمن نازعنی واحدا منهما القیته فی جهنم ( كبریا ردای من و عظمت و بزرگی ازار من است هر كس در مورد یكی از ایندو با من منازعه كند او را در جهنم خواهم افكند . ) لذا تكبر مساویست با هلاكت .

نمونه ی بارزش داستان حضرت آدم علی نبینا و علیه الصلاة و السلام و شیطان است بعد از خلقت حضرت آدم همه ی فرشتگان به دستور خداوند تبارك و تعالی بر او سجده كردند جز ابلیس كه تكبر ورزید و كافر شد خداوند از او پرسید چه چیز مانع از سجده ی تو بر آن چیزی كه با دست خودم آفریدم شد ؟ ابلیس گفت : انا خیر منه ( من از او بهترم ) و این زبان حال همه ی متكبران زمانه است آری می گویند : من خانه ام بهتر است پس انا خیر منه ، من اتومبیل مدل بالاتری دارم پس انا خیر منه ، من مقامم بالاتر است پس انا خیر منه ، من ثروتم بیشتر است پس انا خیر منه و .... و نهایت ابلیس این شد كه خداوند فرمود : فاخرج فانك رجیم و إن علیك لعنتی الی یوم الدین ( برو بیرون ( از عالم علوی ) و تو از رانده شدگانی و تا روز قیامت لعنتم بر تو باد..

علیرغم تصور متكبران ، تواضع باعث عزت می گردد نبی اكرم صلی الله علیه و سلم فرمودند : .. ما تواضع احد لله الا رفعه الله شخصی بخاطر خداوند متواضع نمی گردد مگر اینكه خداوند او را بلند مرتبه می گرداند . و نمونه اش در نبی مكرم اسلام صلی الله علیه و سلم متجلی است ..حضرت محمد صلی الله علیه و سلم دوست داشتنی تر ین و بلند قدرترین فرد نزد خداوند بود ، صاحب وسیله و فضیله ، اعلا ترین درجه ی بهشت از ان اوست ، كسی بهتر از او بر روی زمین گام بر نداشته و بر نخواهد داشت ... در زندگی آنحضرت صلی الله علیه و آله و سلم دقت كنیم براء بن عازب می فرمایند : در غزوه ی خندق خود رسول الله صلی الله علیه و سلم به همراه صحابه خاك را حمل می كردند بگونه ای كه شكمشان خاكی شده بود و می فرمود:

و الله لولا الله ماهتدینا
و لا تصدقنا و لا صلینا
فانزلن سكینة علینا
إن الالی قد بغوا علینا
اذا ارادوا فتنة ابینا

قسم به خداوند اگر خداوند نبود ما هدایت یافته نبودیم ، صدقه نمی دادیم و نماز نمی خواندیم خدایا بر ما آرامش نازل فرما ، گروه دشمنان بر ما طغیان كرده اند اگر قصد فتنه داشته باشند جلوشان را می گیریم

حضرت رسول صلی الله علیه و سلم چوپانی گوسفند را می كردند و می فرمودند : ما بعث الله نبیا الا و قد رعی الغنم و انا كنت ارعاها لاهل مكه بالقراریط هیچ پیامبری از جانب مبعوث نشده است مگر اینكه چوپانی گوسفند كرده است و من هم در مقابل مزد برای اهل مكه چوپانی می كردم

حالا چرا ؟ سر این قضیه چیست ؟ بخاطر اینكه نفوس انبیاء بر اساس تواضع تربیت شود

پیامبر صلی الله علیه و سلم با ضعفا و بیوه زنان و مساكین و كودكان مهربان و متواضع بودند سهل بن حنیف می گوید : رسول الله صلی الله علیه و سلم نزد مسلمانان ضعیف می رفت و آنها را ملاقات می كرد و به عیادت مریضانشان می رفت و در تشییع جنازه شان شركت می نمود .

آنحضرت به ملاقات انصار می رفت و و بر كودكانشان سلام می كرد و دست محبت بر سر آنها می كشید..

اما الان متاسفانه شاهدیم برخی افراد وقتی انسانهای مستمند را مشاهده می كنند حاضر نیستند حتی به آنها سلام هم بكنند انگار فاصله ی بین آنها نزد خداوند فاصله ی بین آسمان و زمین است

رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و سلم در خانه هم متواضع بودند همانگونه كه وقتی از حضرت عائشه رضی الله عنها پرسیده شد كه آیا رسول الله صلی الله علیه و سلم در خانه هم كار می كردند حضرت عائشه رضی الله عنها فرمودند آری دمپایی و لباس خودش را می دوخت و در خانه اش كار می كرد همانگونه كه یكی از شما كار می كند ..

نمازگزاران محترم ، یك انسان مسلمان بایستی از كبر به دور باشد چرا كه سعادتش را از بین می برد همانگونه كه رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمودند : لا یدخل الجنة من كان فی قلبه مثقال ذرة من كبر كسی كه به اندازه ی یك مثقال ذره كبر در قلبش باشد وارد بهشت نمی شود ..

و سفیان بن عیینه می فرماید : هر كس گناهش از روی شهوت باشد امید توبه برایش داشته باشید چرا كه حضرت آدم علی السلام از روی شهوت گناه كرد و استغفار نمود و خداوند توبه اش را قبول نمود اما اگر گناهش از روری كبر باشد از لعنت خدا بر او بترسید چرا كه ابلیس گناهش از روی كبر بود و مورد لعنت قرار گرفت .

نماز گزاران محترم : شخص متكبر اگرچه هم مقامش را بالا تصور می كند اما در واقع ذلیل و خوار است شاعر چه جالب می فرماید :

تواضع تكن كالنجم لاح لناظر **** علی صفحات الماء و هو رفیع

و لا تكن كالدخان یعلو بنفسه **** الی طبقات الجو و هو وضیع

تواضع كن و مانند ستاره باش كه نقشش بر روی سطح آب می درخشد در حالیكه كه خودش در اوج است

و مانند دود نباش كه خودش را در فضای بالا قرار می دهد در حالیكه پست است

نمازگزاران محترم ، انسان عاقل فریب دنیا را نمی خورد چرا كه می داند دنیا :

احلام لیل أو كظل زائل **** إن اللبیب بمثله لا یخدع

مانند خواب شبانه یا مانند سایه ای ناپایدار است و عاقل به مانند آن فریفته نمی شود

پس چرا تكبر ، چرا غرور ؟ غرور را بایستی شكست

عروه بن زبیر تعریف می كند روزی عمر بن خطاب رضی الله عنه را دیدم كه بر روی دوشش مشك آبی را حمل میكند به او گفتم ای امیر مومنان آیا این شایسته ی مقام شماست ؟ عمر فرمود : وقتی قبائل مختلف با امرا و بزرگانشان نزدم آمدند در حالی كه هم ندای سمعا و طاعة سر می دادند كمی نفسم دچار خود بزرگ بینی شد لذا تصمیم گرفتم با این كار آن را بشكنم

نمازگزاران محترم ، روزگار همیشه به یك حال نیست تلك الایام نداولها بین الناس خوشا به حال آن كسی كه در هر حالتی كه باشد ملازم اصل واحد باشد چه فقیر باشد چه ثروتمند .. بر اصل تقوا و تواضع باشد روزی شخص متكبری با حالتی متكبرانه جلو مالك بن دینار راه می رفت مالك به او گفت آیا نمی دانی اینگونه راه رفتن را خداوند جز در میدان جنگ نمی پسندد ؟ آن شخص گفت آیا مرا نمی شناسی ؟ مالك گفت چرا خوب تو را می شناسم اول تو نطفه ای ناچیز بوده است و نهایت تو مرداری بیش نیست و در بین این دو ، نجاست را با خودت حمل می كنی .. آن شخص گفت الان واقعا خودم را شناختم و متواضع شد..

در پایان می خواهم به این نكته اشاره نمایم كه یكی از آثار تكبر و خودخواهی ایجاد گروههای افراطی در جوامع است گروه هایی كه در حال حاضر شاهد حضورشان هستیم كه به كوچكترین بهانه افراد را سر می برند و زنده زنده به آتش می كشانند به خدا قسم این از اسلام نیست اینها خوارج زمانه اند ..

خوارج هم اینگونه بودند فساد فكر داشتند اگرچه به ظاهر عباد بودند داستانی در این زمینه ذكر می كنم : روزی عبدلله بن خباب بن ارت به همراه همسر حامله اش از نهروان می گذشتند خوارج ایشان را دستگیر كردند ، عبدالله كه قرآنی را به گردن آویخته بود به او گفتند : قرآنی را كه به گردن آویخته ای به ما دستور می دهد كه تو را بكشیم عبدالله گفت : آنچه را كه قرآن زنده كرد زنده كنید و آنچه را كه قرآن میرانده است بمیرانید .. به عبدالله گفتند از پدرت برایمان حدیثی بگو عبدالله گفت : رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و سلم فرموده اند به زودی فتنه ای پیدا خواهد شد كه شخص روز را به شب می رساند در حالی كه مومن و شب را به روز می رساند در حالیكه كه كافر است در ان روز تو نزد خداوند مقتول باش اما قاتل نباش

از عبدالله در مورد خلفای راشدین رضی الله عنهم پرسیدند عبدالله از آنها به نیكی یاد كرد ، در مورد علی بن ابیطالب رضی الله عنه پرسیدند ؟ عبدالله گفت : علی نسبت به شما داناتر بر دین خدا و پرهیزگارتر است و بصیرت او بیشتر می باشد .. وقتی خوارج این سخن را شنیدند گفتند تو از هدایت پیروی نمی كنی و او را بر لب جوی بردند و سرش را بریدند و همسرش را كشتند و پهلویش را شكافتند و جنینش را در آورده و سرش را بریدند ..

چرا ؟ كجای اسلام این عمل را جائز می داند چرا این كار را انجام دادند مگر غیر این بود كه عبدالله گفت علی از شما با تقواتر است ؟ آیا این نشانه ی كبر و غرورشان نمی باشد ؟ آیا اینها برای ارضای نفسشان این كار را نكردند ؟ مسلما آری اینها بنده ی نفس خودشان هستند نه بنده ی الله چرا كه اگر بنده ی الله بودند بایستی تابع دستورات شرع می بودند نه تابع دلشان..

الان هم این گروه بروز كرده است گروهی كه برای ارضای حس تكبر نهفته در وجودشان دست به هر كاری می زنند آری یك جوان 26 ساله را زنده زنده در آتش می سوزانند و اسم كلیپ ویدئویی خود را می گذارند شفاء الصدور ( یعنی شفا دهنده ی سینه ها ) آری اینها برای شفای سینه هایشان كه مالامال از كبر و غرور است این كار را انجام می دهند حالا اگرچه هم ادعا كنند كه بخاطر خداست وقتی رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و سلم می فرمایند : لا یعذب بالنار الا رب النار با آتش عذاب نمی كند مگر پروردگار آتش . اینها به چه حقی اینكار را انجام می دهند و اسمش را می گذارند دین ؟ آیا غیر این است كه كبر نهفته در وجودشان باعث شده است دست به این كار بزنند چرا كه معتقدند آنها برترند و طرز تفكر آنها تنها طرز تفكر صحیح است ؟ به خداوند از كبر و غروری كه چنین آثار مخربی دارد پناه می بریم

.......................
شیخ عبدالله دریایی
بازديد:1420| نظر(0)

نظرسنجی

عالي
خوب
متوسط
می پسندم


آمار بازدیدکنندگان
جستجو در سایت