« وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ » مـؤمنان را نسزد كه همگي بيرون روند (‌و براي فراگرفتن معارف اسلامي عازم مراكز علمي اسلامي بشوند)‌. بـايد كـه از هر قوم و قبيله‌اي‌، عدّه‌اي بروند (‌و در تـحصيل علوم ديني تلاش كنند) تا با تعليمات اسلامي آشنا گردند، و هنگامي كه به سوي قوم و قبيلۀ خود برگشتند (‌به تعليم مـردمـان بـپردازنـد و ارشـادشان كنند و) آنـان را (‌از مخالفت فرمان پروردگار) بترسانند تا خودداري كنند

اولین شماره مجله علمی ـ پژوهشی معهد عالی منتشر شد | خبرها 14 دي 1394
اولین شماره مجله علمی ـ پژوهشی معهد عالی منتشر شد

صاحب امتیاز: معهد عالی علوم اسلامی اهل سنت و جماعت جنوب ایران

مدیر مسؤول: عبدالظاهر سلطانی

سردبیر: دکترابراهیم زارعی فر

مدیر داخلی: مسلم محمودی

مدیر اجرایی: زلیخا احمدی فرد

هیأت تحریریه:

اسماعیل احمدی (عضو هیأت علمی معهد عالی)

محمدامین امینی (عضو هیأت علمی معهد عالی)

دکتر عبدالله بازماندگان (استادیار معهد عالی)

دکتر ابراهیم زارعی فر (استادیار دانشگاه آزاد اسلامی)

عبدالظاهر سلطانی (استادیار معهد عالی)

سعدالدین صدیقی (استادیار معهد عالی)

سیدعبدالرئوف منصوری (عضو هیأت علمی معهد عالی)

سیدمحمدشریف هاشمی (عضو هیأت علمی معهد عالی)

سخن سردبیر

سال­ های درازی است که آرزوی به بار نشستن تلاش­ های جانکاه پژوهندگان و فرهیختگان مدارس اهل سنت جنوب ایران در سر پرورانده­ ایم. اینک که این آرزو به بار نشسته و اولین شماره مجله پژوهش­ های دینی زینت­ بخش کتاب­خانه­ های این مجموعه گشته است، خداوند بزرگ را بر این منت سترگ می­ ستاییم و بر آستانه مقدسش سر تعظیم فرود می­ آوریم.

ناگفته پیداست که دنیای به هم پیوسته امروز، بیش از هر دوره دیگر به ابزارهایی جهت تفاهم و هم­فکری نیازمند است؛ ابزارهایی که بتواند به هم­ اندیشی و هم­ فکری و در نهایت به وحدت و پیوستگی بیانجامد.

یکی از مهم­ترین ابزارهای تفاهم و هم­ فکری که مایه پیوند اندیشه انسان­ هاست، پژوهش است. اما زمانی این پژوهش، می­تواند اندیشه­ ها را به هم پیوند بزند که نتایج آن در دسترس سایر اندیشه­ ورزان و پژوهش­گران قرار بگیرد.

ارائه دست­آوردهای تحقیق و پژوهش از دیرباز، به شکل رساله، کتاب و یا مجله انتشار می­ یافته است، در این میان مجله به دلایل مختلف از جمله روند علمی پذیرش و نشر مقالات، می­ تواند سرآمد سایر روش های ارائه تولید و نشر دانش باشد.

ناگفته پیداست که هر مجله­ ای ناچار است برای خود آیین­ نامه­ ای در مورد امور فنی و هنری نشر و نیز امور مربوط به نگارش مانند ارجاعات، پی­ نوشت­ ها، چکیده، کلید واژه ها، مقدمه و ... تدوین نماید تا همه مقاله­ ها به شکل یک­پارچه و یک­سان تهیه و به زیور طبع آراسته گردد.

این مجله، فارسی زبان است ولی ممکن است به دلیل اهمیت بسیار زیاد زبان عربی در حوزه پژوهش­ های اسلامی، در برخی از شماره­ ها، از مقاله­ های ارزشمندی که به زبان عربی تدوین یافته­ اند، بهره بگیرد. اما در هر صورت، مقاله­ های ارائه شده باید از ساختار زبانی فاخر و درخور چاپ در مجله علمی برخوردار باشند.

از نظر محتوا نیز به دو نکته اساسی باید توجه ویژه شود؛ نخست نوع مقاله ارائه شده است که یا باید در حوزه کارهای تحلیلی قرار بگیرد و دانشی بیافزاید، یا توصیفی باشد و اطلاعات موجود را به شیوه علمی بیان نماید تا زمینه­ ای برای پژوهش­ هایی از نوع تحلیلی فراهم آورد.

دوم حوزه مورد پژوهش است که اگر ارزشمندی هر علمی به موضوع آن باشد، هیچ حوزه­ ای به ارزشمندی حوزه دین یافت نمی­ شود. و این امر، دشواری کار را دو چندان می­ کند، و بر همین اساس، لازم است مقاله­ ها محصول پژوهش­ های ژرف­ نگرانه و عمیق باشد.

امید است نویسندگان فرهیخته، علاوه بر رعایت امور نگارشی و نشانه­ گذاری به عمیق­ تر شدن مقاله­ ها و روزآمد بودن موضوعات توجه شایانی داشته باشند.

بر امیدواری خود اصرار می­ ورزیم که نویسندگان دانشمند، موضوعاتی را برای نگارش انتخاب نمایند که علاوه بر خدمت به تولید دانش دینی، گوشه­ ای از ابهام­ ها، و شبهه­ های حاصل از کج­ فهمی­ ها و فرقه­ گرایی­ ها را پاسخ دهند، و مایه وحدت و یکپارچگی و تفاهم در میان فرق اسلامی گردند.

در پایان آرزو داریم علمای دینی، فرهیختگان، دانشمندان عرصه دین، ما را در این راه پر فراز و نشیب همراهی نمایند، و از اظهار نظرها و دیدگاه­ های سازنده خود در راستای رشد و بالندگی بیش­تر مجله، دریغ نورزند و با ارائه مقالات ارزنده، زمینه رشد کیفی و نمایه شدن مجله را در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (isc) فراهم سازند.

همتم بدرقه راه کن ای طاهر قدس / که دراز است ره مقصد و من نوسفرم

سردبیر

مقالات منتشر شده در این شماره عبارتند از:

کفر و تکفیر در قرآن و سوء برداشت از آن (دکتر محمد ابونجمی)

حقوق و آزادی­ های مدنی شهروندان غیر مسلمان در جامعه اسلامی (محمدامین امینی)

روش استنباط امام بخاری از آیات قرآن در پرتو عناوین ابواب صحیح بخاری (عبدالغفار جاوید، عبدالقادر اکرامی)

ازدواج سرپرست با فرزند خوانده از منظر شرع، قانون و اخلاق (محمد روستائی)

محکمات و متشابهات یا آیات اصلی و فرعی (عبدالظاهر سلطانی)

نگاهی نو به مفهوم حجاب در قرآن کریم (سیدمحمدشریف هاشمی)

..................................................................
منبع: سایت معهد عالی علوم اسلامی جنوب
بازديد:1141| نظر(0)

نظرسنجی

عالي
خوب
متوسط
می پسندم


آمار بازدیدکنندگان
جستجو در سایت